Έκθεση ζωγραφικής Ιωάννας Μιχοπούλου 22/10 – 2 /11 “Η ψυχή της ελιάς”

Έκθεση ζωγραφικής
Ιωάννα Μιχοπούλου
22 Οκτωβρίου – 2 Νοεμβρίου 2019
Η ψυχή της ελιάς

Η γκαλερί του Black Duck παρουσιάζει την τρίτη ατομική έκθεση ζωγραφικής της εικαστικού Ιωάννας Μιχοπούλου, με τίτλο «Η ψυχή της ελιάς» από την Τρίτη 22 Οκτωβρίου έως και τις 2 Νοεμβρίου.
Η ελιά, ένα δέντρο υπεραιωνόβιο, με μεγάλη ιστορία, ένταση και δύναμη, αναδεικνύει μέσα από το καθαρό χρώμα, τις ευθείες και τις καμπύλες , το σχήμα του κορμού της καθώς και τις ποικίλες υφές του.
Ξεκάθαρα αλλά και ταυτόχρονα σύνθετα σχήματα είναι αυτά που χαρακτηρίζουν την κάθε ελιά. Η κάθε μια έχει το δικό της χαρακτήρα και ύφος που όλα μαζί δημιουργούν ένα ενιαίο σύνολο.
Και όλα αυτά φυσικά με τη χρήση ακρυλικού χρώματος και λαδιού, υλικά τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την ανάδειξη των παραπάνω στοιχείων.
Οι ελαιώνες της Μεσσηνίας και ειδικά στην περιοχή του Ομηρικού βασιλιά Νέστορα, τροφοδότησαν την έμπνευση για την δημιουργία των έργων. Δέντρο ευλογημένο και αγαπητό στους Μεσσήνιους που γνωρίζουν κάθε πτυχή και ιστορία των δέντρων τους. Ελιές που χρονολογούνται έως και 2.000 χρόνια, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στους κορμούς τους και με περίεργα συμπλέγματα.
Ο κορμός της ελιάς είναι το κυρίαρχο θέμα , γιατί έχει την δυνατότητα να δημιουργεί αναρίθμητες υφές και μορφές. Ελιές νεαρές, γέρικες, λιγνές, χοντρές κάνουν αισθητή την παρουσία τους μέσα στον απέραντο μεσσηνιακό κάμπο.

“Η ζωγραφική της Ιωάννας Μιχοπούλου είναι ξεκάθαρη, χωρίς να επιθυμεί να εντυπωσιάσει περίτεχνα τον θεατή. Το τοπίο των μεσσηνιακών ελαιώνων έχει εισχωρήσει βαθιά στο βλέμμα της και αποτυπώνεται μέσα από μια προσωπική αφαίρεση στα έργα της.
Αναζητά την έκφραση της κίνησης, της υφής, της πολυπλοκότητας και της μοναδικότητας των κορμών / «κορμιών» της ελιάς, που καθορίζονται χρωματικά και σχηματοποιούνται μορφικά.
Oι φόρμες των έργων παίζουν με καθαρές και συχνά αυστηρά οριοθετημένες, χρωματικές επιφάνειες και γραμμικούς σχηματισμούς, αποτελώντας τα στοιχεία της βάσης του καμβά της ζωγράφου.
Η ψυχή της ελιάς ως σύμβολο ιστορίας, έντασης και δύναμης δίνει τον παλμό των έργων, με μια αίσθηση έντονα προσωπική και ισχυρή στην αφήγησή της”.

Δήμητρα Αποστόλου, επιμελήτρια της έκθεσης

 

Λίγα λόγια για την Ιωάννα Μιχοπούλου
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Εργάζεται στο Εικαστικό Έργαστήρι Δήμου Καλαμάτας «ΦΑΡΙΣ». Σπουδές: Α.Σ.Κ.Τ. Αθήνας 2013-2018. Α’ Εργαστήριο Ζωγραφικής, εργαστήριο Σκηνογραφίας, Χαρακτικής και Κεραμεικής. Συμμετοχές σε εκθέσεις: Δύο ατομικές εκθέσεις με θέμα «Χορεύοντας», Κέντρο Τέχνης Καλαμάτας και στο Jazzet café στο Χαϊδάρι. Ομαδικές: 1)Ομαδική εικαστική έκθεση «Ακάλυπτος», Artevisione Σεπτέμβριος 2019, 2) Ομαδική εικαστική έκθεση «Στην Αποβάθρα», Πρίσμα Art Gallery, Ιούλιος 2019 3) Ομαδική εικαστική έκθεση «Αγάπη» ΦΟΥΑΡ, Μάιος 2019 4) Ομαδική Εικαστική Έκθεση «Tango Notturno», Φεβρουάριος-Μάρτιος 2019, Gallery Kaplanon 5) Ομαδική Εικαστική Έκθεση με θέμα «το τσόφλι» στα πλαίσια παρουσίασης βιβλίου, Ιανουάριος 2019, Gallery Black Duck 6) Ξενοδοχείο Caravel , με θέμα το «aids», 2018 7) BLENDER Gallery με θέμα «άνοια», 2018 8) Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, Φιλοτέχνηση πίνακα την ώρα της συναυλίας, 2018 9) ΠΡΟΣΘΕΣΗ+ «Ζωγραφίζω την Πόλη της Καλαμάτας» και ομαδική έκθεση στην Πινακοθήκη Καλαμάτας» 2017, 10) «Στάσεις και Διαδρομές» της Art Take Over 2017 του The Mall Athens, 11) Terrains Vagues: Εικαστικό project στο T.A.F. «Χαρτογράφηση της Αθήνας», 12) «Διερχόμενοι Project» Αθήνα 2017 «προσφυγιά» στη Δημοτική Πινακοθήκη Φλοίσβος-Π.Φάληρο και στο Ίδρυμα Μ.Κακογιάννης, 13) «ΔΕΚΑΕΞΙ ΧΡΟΝΙΑ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ 1999-2015» στο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΙΝΑ 2016, 14) CHESSNALE ATHENS 2014 φιλοτέχνηση πιονιού, 15) χαρακτική στα Χανιά «Αόρατες πόλεις», 16) ΄Εκθεση Α’ Εργαστηρίου Ζωγραφικής, Πινακοθήκη Γρηγοριάδη 2014. Σκηνογραφία: Δημιουργία σκηνικών και κοστουμιων «Αντιγόνη» Θέατρο Καρέζη, 2015

Εγκαίνια έκθεσης: Τρίτη 22 Οκτωβρίου ώρα 19.00
Διάρκεια έκθεσης: 22 Οκτωβρίου – 2 Νοεμβρίου 2019

Επιμέλεια έκθεσης /υπεύθυνη επικοινωνίας:
Δήμητρα Αποστόλου/ 210 3234760 / dimitra.apostolou@gmail.com

Χορηγοί επικοινωνίας:

http://www.debop.gr
http://www.forfree.gr

Black Duck Gallery
Χρήστου Λαδά 9α, Αθήνα, 210 3234760, www.blackduck.gr